Saturday, November 29, 2008

Gambar Kamera

>
Tetiba je tangan ni tergerak nak klik kat folder 'Gambar Kamere' yang tertera kat desktop aku. Sampai lam tu, ade beberapa folder lain, antaranya sbpibr, mesir dan mep 7. Aku pun bukak lah folder sbpibr. Lama dah aku tak jumpe bebudak skolah menengah aku nih. Balik Malaysia ai tu pun tak sempat nak jumpa semua. Bila jumpa plak ramai dah berubah. Mat Jem makin berisi, Che Ku, seperti namanya jadi cekgu. Al Omar aku tak jumpa langsung walaupun rumah dekat je.
>
>
Bile tengok balik gambar masa muda2 dulu, aku teringat satu cerita. Masa SPM, semua pelajar form lain balik rumah. Kalau tak silap masa tu lepas paper bio -- paper bio adalah paper last untuk pelajar2 sains tulen SPM taun tuh-- kami (ade r beberapa kawan ak nih) buat plan nak naik tangki air sekolah. Sebenarnya aku nih memang dari awal mula2 masuk sbpibr lagi aku bercita - cita untuk melawat semua bangunan kat sekolah tu sbelum aku tamat belajar, dan salah satunya adalah tangki air. Malangnya ada 2 tempat aku tak sempat ziarah; iaitu, loji najis sekolah dan satu ruang yang letaknya kat bumbung bangunan akedemik -- tangga tak disediakan jadi kena ada tangga sendiri untuk naik.
>
>
Jadi petangnya kami berkumpul untuk naik ke atas. Tak tinggi mana pn, ade lah dalam 15-20 meter je kot. Ada yang bawak kamera, cat dan berus. Yang bawak diri pun ada. Bila kawasan sekitar nampak lengang -- yakni tiada pak guard, PK Hem dan Ustaz Megat, kami naik tangga ke atas. Sampai setengah jalan, kaki nih rasa lemah bile tengok ke bawah -- tinggi jugak -- kalau jatuh maunya tak sampai Mesir agaknya.
>
>
Akirnya sampai jugak kat atas. Pemandangannya memang lawa. Dan keindahan pemandangan petang tu dicemari dengan aktiviti haram kami yang rasanya memang jadi annual vandalisme kat sbpibr -- meninggalkan seberapa banyak kenangan pada tangki air sekolah berbekalkan berus dan cat yang dibawa naik. Lepas upacara cat mengecat diadakan, kami mengambil sedikit sebanyak gambar sementara PK Hem dan pak guard masih tak perasan yang ade budak2 naik atas tangki. Ada yang sempat skodeng asrama puteri (aspury) memandangkan tangki air merupakan struktur yang letaknya di antara flat guru dan aspuri. Kalau la Teacher Norliza nampak, maknanya tiade lagi nasik lemak dan nasi goreng buat sarapan serta makan malam untuk kami, memandangkan beliau menggantikan tugas kantin untuk menjual makanan kepada pelajar2 spm. Ye la, orang tak ramai buat ape bukak.
>
>
Masa turun ke bawah, ada sahabat yang perasan PK Hem berlegar-legar kat kawasan dekat surau sekolah. Dengan jantung berdenyut bagaikan nak tercabut dari thoracic cage, kitorang berhati-hati masa turun pulang ke aspura. Dan perbuatan ini dicontohi jugak oleh beberapa pelajar aspuri yang perasan kami naik pada petang tuh..sape? ramai la jugak..cube la tengok, mana tau kot kite pn naik jgk..
>
>
>
>
>
>
>
vandalisme tu tak elok..
>
>
>
> antara yang turut serta
>
>
>
>

riadah di petang hari
>>

>

>

5 budak sekolah- 4rm left -- prefect, ex-prs,
librarian, prs and ordinary school guy
cameraman : Kay P
>
>
>
>
Kay P tadi adalah brader yang pakai cap
>
>
>
>

surau sekolah. Tepinya dewan dan depan dewan tu pondok pengawal

>

>

mentari terbit -- naik lepas subuh

>



>masa pagi tengok matahari terbit

>

>

antara akhawat yang naik ke atas tangki
>
>
>
>
>


xbesdanxbes v
29 nov o8

8 comments:

fathiyyah said...

betul kata orang.bangunan sekolah sbpi semua gah gah..cantik-cantik

ihsan hamdan said...

cantik ke?

cantik tapi x sbesar kisas.

rodent said...

1.Gambar Kamere?
2.Aku pn xjupe org. Sedih rasenye.
3.Che Ku jd cekgu?
4.Paper bio ke? Sblm syariah kn..
5.Loji najis xdok mende pon.
6.Ruang kt atas bgnan pejabat tu eh? Org kate haunted.
7.Gile vandalism awk mg, siap bwk cat.
8.Haha. Nsb baek aku skt perot mse awk tu naik. Aku naik lps awk ye turun, nge Nik. Weq skali ngn aku ke dok au.
9.Aku tulih name aku bwh name mg. Tp tulih nge marker pen je. Sure tanggal dh leni.
10.HOIH SKODENG ASPURI!
11.Nsk lemak Tcr Nor bes gile.
12.Petang eh? Bkn pagi?
13.Aku xdok dlm gmbo tu. Mg mmg xsenonoh amk gmbo org..
14.PK Hem takot.. Die sporting je nge aku..
15.Sori komen byk. Ter-excited.

ihsan hamdan said...
This comment has been removed by the author.
ihsan hamdan said...

ehem, ni jawapannye:
1)dooh..tajuk pelik r yg menarik minat ramai
2)sape suh duk jauh2..pindah r K.trg
3)ye che ku jadi cg..tp x ingat institut perguruan katne..
4)memang paper bio sbelum psi..aku kate paper last budak sns tlen..
5)mane mu tau x dok mende..ke mu isap rokok lam tu??
6)bukan kat bangunan pjbt, tapi atas kelas tktn 3, kat bangunan yang bwhnye foyer
7)la..cat buncho je pn..
8)ye ke..skali tu je mu naik?
9)tu nk tumpang kelawaan nama aku r tu
10)eleh..x nmpak mende pn..
11)memang best
12)aku naik bnyak kali, pg, ptg ngn mlm..bosan r org bace kalu tlis lake
13)x senonoh ndenye..awk ye posing..
14)benonye aku rase pk hem nmpk, tapi beliau wat2 x nmpak
15)tak pe, aku jawab semme

rodent said...

2.KT xbes.
4.Ow, rambang mate skni.
5.Ni fitnah. Aku pnh masuk dlm tu. Xingt r sbb mnde. Ade lalang2 nge kolam kumbahan tu jela. Mg nk tgk mnde..
8.Ye aku naik skali je. Aku gayat.
9.Jgn bangge, tp mmg btol pn sbb itam meroh. Ade cubaan nk padam name mg tp xjadi sbb aku baik ati mase tu.
12.Tp mg mmg membosankan pon. Hahaa. lolok je
13.Tipu gile awk ye posing.
14.Ha, baik kn die..
15.Mg mmg rajiiiin.

zulgmie said...

salam,bgus r wahai En.esun weh...rindu gak awak2 mg..tp 1 slek sket..gambar aku mne nyeeeee???penting 2....

p/s: sape rodent?mcm kenal.... =)

ihsan hamdan said...

insyaAllah ak tmbah kkg

Penukis

My photo
the name is mohd ihsan bin hamdan, Cairo Universiry faculty of medicine- an abid, son of my parents and friend of my colleagues.