Monday, November 3, 2008

Port Said:the Crab, the Bundle and the Caterpillar

Minggu lepas satu jaulah ke Port Said diadakan dan seramai 40 lebih student lelaki yang bosan tak tau nak buat apa masa ujung minggu turut serta dalam jaulah tsebut..tujuan jaulah bukan apa, saja nak melawat tempat- tempat yang menarik kat Mesir nih, disamping mencari sedikit sebanyak bekalan untuk musim sejuk nanti..

Perjalanan bermula pada pukul 8.20 pagi waktu mesir..dan semua yang nak pergi berkumpul kat ARMA..sebuah bas disewa untuk mengangkut bebudak yang nak pergi..perjalanan ke Port Said mengambil masa lebih kurang 3 jam kalau jalan tak sesak dan jaraknya dari Kaherah adalah dalam 190 kilometer...dalam pukul 11 pagi lebih kami sampai di destinasi.

Port Said tempatnye lebih kurang macam kaherah..cuma bezanya kat sana bukan polis yang jaga lalu lintas, tapi lampu isyarat...selepas makan dan solat, pencarian bermula..beberapa kumpulan kecik dibahagikan dan semua merayau mencari barang untuk dibawa pulang..kat Port Said ada 2 souq; Souq Gadid dan Souq Adim..dua-dua souq nih penuh dengan kedai2 yang menjual pakaian bundle..pakaian baru pun ada, cuma kena pandai cari dan pastikan diri bermushrifkan brader yang berpengalaman.

Kitorang diberi masa dari lepas Zohor sampai pukul 5 untuk beli ape yang patut...souq kat sana lebih kurang sama dengan souq kat Abou Ela', cuma kat sana disamping pakaian, ada jugak pasar yang menjual ikan, ketam dan udang..maklum r dekat ngan laut..nak dijadikan cerita, ada lah sorang budak melayu nih, masuk lam kedai sorang pak cik arab..try jaket punya la lama..lepas baju tu, diambiknye pulak baju lain..ingatkan nak beli, rupanya nak mengetes je..apa lagi, mengamuk r pak cik arab tu!..try lama2 tak beli watpe?? lepas tu budak melayu lain di'haramkan' drp membeli pakaian dari kedai pak cik tsebut..disebabkan sorang brader nih, abes buruk nama baik budak melayu..kita maapkan je lah brader tu..nak buat canne, dia pn tak 3rif sangat dgn perangai arab nih..

Kat Port Said jugak ada port lain dinamakan Port Fuad..nak ke sana naik feri kalau tak silap..letaknya tak berapa jauh dari port said...adalah dalam 10 minit kalau jalan kaki..kalau drebar teksi tanya "idfak kam?" korang jawab "khamsah," memang dia bagi masuk tanpa banyak soal..ye la, tempatnye memang dekat dari Port Said..
kalau naik teksi sbenarnya adalah dalam 3 genih..tu pn boleh tawar lagi rasenye..jadi hati2 bila bertanya..silap aibulan kene smelih..

Dalam pukul 5 lebih, kitorang mengorak langkah pulang ke kaherah..ade yang bawak balik jaket, ade yang bawak balik seluar dan ade jugak yang bawak balik ketam..mug dan pengalaman pn ada..kitorang sampai di kaherah dalam pukul 10 malam lebih..dari ARMA naik bas balik ke munirah..penat memang penat, tapi berbaloi..ye r, bile ag nak gi jenjalan, masuk taun depan dah takde pluang nk gi jaulah skitar Mesir nih..sibuk ngan preparation untuk exam..skurang-kurangnye kalau ade yang tanye "ey ko penah pegi post Said tak?" bolehlah kita jawab "penah la skali..ko?"



singgah makan

xbesdanxbes ii
3 nov o8

4 comments:

mohd hazwan mohd salleh said...

haha..
ana antara mngsa pak arab tu..plik ble die kate..

"sume ni bkn tuk djual.."

bes tu nak wat pe bju2 tu sume..hu~

wondering~..

sape r brade yg wat pak arab tu hangin ngn bdk melayu
hehe..

ihsan hamdan said...

kite maapkan je lah brader tu..
hahaha

rodent said...

aku rase mcm mg je brader tu.
(len kali kalo nk cite psl ketam, wk tulisan kecik skit. sini xdk seafood ok.)

ihsan hamdan said...

joden x dok seafood?
x pe..len kali balik mesya
bungkus seafood bnyak2..
x pn mai r jalan mesir..
sini bukan stakat seafood je,
sandfood pn ade..
hahaha

Penukis

My photo
the name is mohd ihsan bin hamdan, Cairo Universiry faculty of medicine- an abid, son of my parents and friend of my colleagues.